Εγκατάσταση Ubuntu σε USB Stick

Μπορείτε να εγκαταστήσετε το Ubuntu σε ένα usb flash disk ώστε να το χρησιμοποιήσετε όπως ακριβώς θα κάνατε με έναν σκληρό δίσκο. Υπάρχει η επιλογή είτε να διαγράφονται τα αρχεία που μεταβάλετε ή δημιουργείτε είτε να αποθηκεύονται όπως ακριβώς θα γινόταν στην εγκατάσταση στον σκληρό σας δίσκο. Στην πρώτη περίπτωση δηλαδή το usb stick λειτουργεί όπως ακριβώς ένα live cd ενώ στη δεύτερη περίπτωση ως σκληρός δίσκος.

Αυτό που κερδίζετε με τη μέθοδο αυτή είναι ότι μπορείτε να έχετε πάντοτε μαζί σας ένα λειτουργικό σύστημα μαζί με τα προγράμματα και τα αρχεία σας το οποίο θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό υπολογιστή, αρκεί να μπορεί να εκκινήσει από usb disk. Επίσης μπορείτε να έχετε μια εγκατάσταση του Ubuntu χωρίς να χρειαστεί να πειράξετε οτιδήποτε στον σκληρό σας δίσκο ή ακόμα να δείξετε στον υπολογιστή του γνωστού σας πώς λειτουργεί το Ubuntu χωρίς να επηρεαστεί κάτι στο σύστημά του.


Υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι υλοποίησης του εγχειρήματος. Εμείς θα σας δείξουμε μία μόνο, η οποία είναι πολύ εύκολη και μάλιστα δεν απαιτεί εγκατάσταση του Ubuntu. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας οδηγός CD-ROM και ένα live CD μιας διανομής του Ubuntu.

  1. Χρειαζόμαστε κάποιο usb stick χωρητικότητας τουλάχιστον 1GB. Αν και δεν είναι υποχρεωτικό προτείνουμε να μην έχει δεδομένα καθώς είναι πολύ πιθανό να κάνουμε κάποιο λάθος και να χαθούν.
  2. Εκκινούμε τον υπολογιστή από το live CD του Ubuntu και επιλέγουμε “Try Ubuntu
  3. Περιμένουμε να φορτώσει το λειτουργικό και μόλις εμφανιστεί η επιφάνεια εργασίας επιλέγουμε “System > Administration > Startup Disk Creator
  4. Εμφανίζεται το ακόλουθο παράθυρο στο οποίο μπορούμε πατώντας το κουμπί “Other...” να επιλέξουμε για εγκατάσταση στο usb stick κάποια άλλη διανομή του Ubuntu που είναι σε μορφή iso είτε να εγκαταστήσουμε αυτή που βρίσκεται ήδη στον οδηγό CD-ROM.

  5. Στο τμήμα “Disk to use:” επιλέγουμε σε ποια συσκευή usb θα γίνει η εγκατάσταση, καθώς και αν θέλουμε να γίνει διαγραφή των περιεχομένων της. Δεν είναι υποχρεωτικό να γίνει διαγραφή (format) της συσκευής.
  6. Παρακάτω, μετακινώντας τον οριζόντιο δείκτη, μπορούμε να επιλέξουμε πόσο χώρο από το usb stick θέλουμε να δεσμεύσουμε για τα αρχεία που θα αποθηκεύουμε μέσα από το Ubuntu. Στον χώρο αυτό θα αποθηκεύονται επίσης και όλες οι ρυθμίσεις και αναβαθμίσεις που κάνουμε (προτείνουμε να αποφεύγετε τις αναβαθμίσεις). Επίσης μπορείτε να επιλέξετε να μην αποθηκεύονται οι αλλαγές, όπως ακριβώς συμβαίνει με ένα live CD.
  7. Μόλις τελειώσουμε με όλα τα παραπάνω πατάμε στο κουμπί “Make Startup Disk” και σε λίγα λεπτά θα έχουμε ένα usb stick το οποίο θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε σε οποιοδήποτε υπολογιστή όπως ακριβώς θα χρησιμοποιούσαμε ένα σκληρό δίσκο.

Σημ. Από τεχνικής απόψεως στο usb stick δημιουργείται ουσιαστικά ένα live CD της διανομής που επιλέγουμε συν ένα αρχείο “Casper” το οποίο περιλαμβάνει όλες τις μεταβολές που υπάρχουν σε αρχεία και φακέλους σε σχέση με το live CD. Το μέγεθος αυτό το ορίζουμε στο Βήμα 6 παραπάνω. Αυτό σημαίνει ότι αν εγκαταστήσουμε κάποια εφαρμογή ή κάνουμε οποιαδήποτε αναβάθμιση τότε δεν θα αντικατασταθούν υπάρχοντα αρχεία αλλά όλες οι μεταβολές θα αποθηκευθούν στο αρχείο “Casper” δεσμεύοντας ελεύθερο χώρο.

Δοκιμάστε να εγκαταστήσετε το Ubuntu σε usb stick και θα αισθάνεστε ότι κουβαλάτε πάντοτε μαζί τον υπολογιστή σας. Επίσης θα μπορείτε να εκκινείτε οποιοδήποτε μηχάνημα και να βλέπετε τα δεδομένα του σκληρού δίσκου του χωρίς να απαιτείται να φορτώσετε τα Windows. Υπάρχουν πολλές ακόμα χρήσεις που μπορείτε να κάνετε και σας αφήνουμε να τις ανακαλύψετε μόνοι σας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου