rFactor: Ο απόλυτος εξομοιωτής οδήγησης

Το rFactor είναι εδώ και χρόνια ο απόλυτος εξομοιωτής οδήγησης. Έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει στον υπολογιστή σας την εμπειρία της οδήγησης οποιουδήποτε τετράτροχου οχήματος, από αγωνιστικά αυτοκίνητα όπως Formula1, WRC, DTM κλπ μέχρι cartοχήματα περασμένων δεκαετιών, φορτηγά και γενικότερα οτιδήποτε κινείται σε τέσσερις τροχούς. Η εταιρία που ανέπτυξε το μοντέλο φυσικής των οχημάτων εξειδικεύεται πολλά χρόνια στην κατασκευή εξομοιωτών κυρίως για στρατιωτικούς σκοπούς όπως εξομοιωτές αεροπλάνων.
 
Όπως καταλαβαίνετε αυτή η τεχνογνωσία μεταφέρθηκε και στο rFactor με αποτέλεσμα ένα παιχνίδι όπου λαμβάνονται υπόψη χιλιάδες παράμετροι που αφορούν την οδήγηση και μάλιστα πρόκειται για έναν από τους ελάχιστους τίτλους όπου η συμπεριφορά του οχήματος επηρεάζεται ανεξάρτητα από τα δεδομένα που λαμβάνονται σε καθένα από τους τέσσερις τροχούς. Έτσι μπορείτε να ρυθμίσετε τη σκληρότητα της ανάρτησης, την πίεση των ελαστικών, τις αεροτομές, την πίεση του φρένου, την κλιμάκωση του κιβωτίου ταχυτήτων αλλά ακόμα και την θέση του οδηγού, την κίνηση του κεφαλιού του, την κατανάλωση καυσίμου, την ώρα της ημέρας, τις καιρικές συνθήκες, την ανάδραση των χειριστηρίων... και ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Το αποτέλεσμα είναι μια ρεαλιστικότατη εμπειρία οδήγησης.

Μπορείτε να κατεβάσετε την lite έκδοση του προγράμματος από εδώ:
http://www.rfactorcentral.com/games/rfactor. Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει ένα μόνο αυτοκίνητο και μόνο μία πίστα. Ο περιορισμός αυτός δεν μας ενοχλεί καθόλου καθώς το δυνατό σημείο του προγράμματος είναι τα αμέτρητα mods που κυκλοφορούν και μπορούν να σας μεταφέρουν τη μία φορά στο κόκπιτ ενός μονοθεσίου Formula1, την άλλη στο μπάκετ κάθισμα του Subaru Impreza WRX του Ken Block, την επόμενη στη χωμάτινη κλασική διαδρομή του Pikes Peak οδηγώντας το Peugeot 405 των 600+ ίππων του Ari Vatanen, την επόμενη πίσω από το τιμόνι μιας Ferrari F430...

Εφόσον εγκαταστήσετε τον τίτλο από το παραπάνω site μπορείτε να κάνετε registration (είναι δωρεάν) και στη συνέχεια με τον κωδικό που θα αποκτήσετε μπορείτε να κατεβάσετε οποιοδήποτε από τα αμέτρητα mods επιθυμείτε. Σας προσφέρεται δηλαδή μια "πλατφόρμα λογισμικού" επάνω στην οποία μπορείτε να "χτίσετε" το παιχνίδι όπως εσείς επιθυμείτε. Υπάρχουν πολλά sites στο internet που προσφέρουν custom mods διαφόρων χρηστών ή και ομάδων χρηστών. Δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε μια πειστικότατη αναπαράσταση της πίστας των Σερρών ή της πίστας των Μεγάρων οι οποίες μάλιστα έχουν σχεδιαστεί με χρήση μετρήσεων από GPS λαμβάνοντας υπόψη ακόμα και τις υψομετρικές συντεταγμένες!

Εκτός όμως από τα mods μπορείτε να βρείτε και αμέτρητα addons τα οποία μπορούν να σας προσφέρουν τις ενδείξεις που εμφανίζονται στην τηλεόρασή μας όταν παρακολουθούμε έναν αγώνα Formula1, να καταγράψουν τους χρόνους των γύρων που κάναμε στην πίστα, να προσφέρουν στατιστική ανάλυση των επιδόσεών μας εφάμμιλη με αυτή των αγωνιστικών ομάδων, να συνδέονται με μετεωρολογικούς σταθμούς στα σημεία που βρίσκονται οι πίστες μεταφέροντας τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν και πολλά πολλά άλλα. Φυσικά δεν θα πρέπει να νομίσετε ότι μπορείτε να κάνετε "του κεφαλιού σας" όταν βρίσκεστε μέσα στην πίστα. Ισχύουν όλοι σχεδόν οι κανόνες των πρωταθλημάτων όπου θα συμμετέχετε. Για παράδειγμα δεν μπορείτε να περάσετε μέσα από τα pits με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή που ισχύει σε κάθε πίστα χωρίς να δεχθείτε ποινή ή δεν μπορείτε να κινηθείτε επικίνδυνα μέσα στην πίστα χωρίς να ακυρωθεί η συμμετοχή σας.
Το γυρολόγιο κάθε πίστας, οι φθορές των ελαστικών, οι επιδόσεις και η συμπεριφορά των οχημάτων είναι ακριβώς όπως και στην πραγματικότητα ώστε να έχετε μια ρεαλιστικότατη εμπειρία οδήγησης. Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε και από το βίντεο που ακολουθεί. Θα δυσκολευθείτε πολύ να κινηθείτε έστω και μερικά μέτρα με ένα μονοθέσιο της Formula1 χωρίς τη χρήση traction control ενώ το δυνατό πάτημα του πεντάλ του φρένου πριν τη στροφή θα μπλοκάρει τους τροχούς σας και θα σας οδηγήσει σε μια μεγαλοπρεπέστατη έξοδο στην αμμοπαγίδα! Η χρήση ενός ποιοτικού σετ τιμονιού με πεντάλ θα σας βοηθήσει να κάνετε καλούς χρόνους αλλά θα πρέπει να προσπαθήσετε πάρα πολύ για να προσεγγίσετε εκείνους ενός επαγγελματία πιλότου της Formula1.
Τελειώνοντας την παρουσίαση δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα για on line gaming είτε σε ένα τοπικό δίκτυο είτε μέσω του internet. Μάλιστα διοργανώνονται διαρκώς on line αγώνες ακόμα και από Έλληνες χρήστες όπου δηλώνετε συμμετοχή και αγωνίζεστε με αντίπαλους άλλους χρήστες ακολουθώντας ακόμα και το επίσημο πρόγραμμα του πρωταθλήματος π.χ. της Formula1 με δοκιμαστικά, κατατακτήριες δοκιμές κλπ.

Καλή διασκέδαση και αν δείτε το μονοθέσιό σας να βγαίνει ανεξέλεγκτο από κάποια στροφή μην βιαστείτε να το αποδώσετε σε bug του προγράμματος αλλά σε δικό σας οδηγικό λάθος...!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου